29.11.08

buy now, wear today, gone tomorrowreadytowear
© Johanna Storås


Snart har vi en tredje säsong på modeschemat. Kul. En förhandstitt på det som kommer vara ute innan det ens är inne. Roligt. Ett dröm- eller mardömsscenario för dem som redan springer likt trendstressade hamstrar i modets eviga nyhetssnurrande hjul? Sannerligen.
Vissa skyller på lågpriskedjornas hysteriska takt. Påstår att de individuella modemärkena lanserar sina förhandskollektioner för att vi, du och jag, som konsumenter har vant oss så vid de snabba trendleveranserna. Att det är vår ständiga abstinens efter det nya som bidragit till att de stora modemärkena “måste” släppa sina förhandskollektioner. För att stilla oss.

Det är ett köp-nu-bär-idag-kasta-imorgon tempo som numera distribuerar modet.
Ready-to-wear är inte längre ready to wear när det når butikerna. Höstsäsongen startar redan på försommaren. Jakten på den perfekta vinterjacka är över innan den ens har börjat. Vårkläderna skyfflas in innan vi ens hunnit skåla in det nya året.
Och de två traditionella säsongerna, vår och höst, är inte ens tillräckliga. Förhandskollektionerna - kalla dem cruise-, resort-, pre- eller whatever-collections - sprider sig som cancersvulster i modevärlden. Style.com listar mer än 80 visningar under sin nyligen tillagda kategori “Resort”. Det är inte ovanligt att designers på svenska modeföretag i mellanprisklassen spottar ur sig åtta, eller till och med tio, kollektioner om året. Karl Lagerfeld har i alla fall begränsat sig till sex.

Och jag kan inte sluta fundera. Dessa förhandskollektioner lanseras lägligt nog till julbonusar. Till presentkort i skimrande julklappskuvert. Till när vi packar inför nyårs-semestern och inser att tunikan vi köpte i våras inte är tillräckligt last season för att kallas retro.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar