25.9.09

face factory

face
© Johanna Storås


Det finns en skönhetsklinik i Ryssland. Där du kan få en fix stamceller injicerad i blodet.
Egentligen finns det flera. Men det är bara en som kan erbjuda stamceller tagna ur vävnaden från aborterade foster.
Bojkotta botox. Det här är nya tidens mirakelmetod mot rynkor och åldersnoja. Forskningen har nämligen visat att stamceller har en förmåga att återbilda vilken typ av vävnad som helst. Likaså har den visat att antalet celler i rynkig hud är betydligt mindre än hos slät hy. Det finns visserligen inga kliniska studier som backar upp påståendena att stamceller skulle vara ungdomens källa. Du kan förvänta dig i stort sett vilket resultat som helst. I en del experiment har mänskliga öron odlats fram på råttor.


Lite för hardcore för dig?
Det finns andra alternativ.
En grupp amerikanska forskare har kommit fram till att det är förändringar i benstommen som förslappar vår hy. Benen i ditt kranie växer i takt med dina födelsedagar, vilket får dem att utgöra ett allt sämre stöd åt vävnaden i ditt ansikte.
Var inte orolig. Forskarnas målsättningen är att få kontroll över de hjärnsignaler som orsakar förändringarna i benstommen. Snart kommer vi alla kunna injicera magiska preparat rakt in i skallbenet.


Känner du avsmak?
Glöm inte att det är just avsmak, inför russinhy, som länge fått oss att paralysera våra ansikten med nervgift. Utan att vi ens höjt på ögonbrynen - bokstavligt talat.
En botox-fix innan helgen, restylan-fyllning på lunchen. Tänk vad forskningen inom skönhet gått framåt. Det var inte så hemskt länge sedan, 1926 närmare bestämt, som en amerikansk branschtidning påstod att skönhetsprodukter faktiskt blev bättre om de packades in i lyxiga förpackningar.


All denna hysteri kring vår hud. Rynkor, åldersfläckar, finnar, påsar.
Du kanske håller dig till crémerna istället - de där som lovar underverk. Du ser det som ett skonsammare alternativ.
Sedan läser du i tidningen. Att det inte är alltför ovanligt att människohud används i antirynk-crémer. Läckor avslöjar dessutom hur ett kinesiskt kosmetikabolag använt sig av huden från kriminella som avrättats.
En amerikansk läkare uttalar sig, när våra släktingar avlider har vi ingen aning om att deras hudvävnader används i kosmetiskt syfte.


Magstarkt?
Du funderar på något mindre drastiskt.
En hudvårdsserie med moderkaksextrakt som nyckelingrediens?
Kanske en ansiktscréme baserad på sperma? Fanns det inte någon rapport någonstans som sa att huden blev fastare av det?
Eller hudbalsam med den där magiska ingrediensen som du aldrig lyckas uttala namnet på? Något aktivt ämne utvunnet ur ett spädbarns förhud.
Efter ett tag tänker du:
Om man skulle ta och testa vanlig rapsolja då?
3 kommentarer:

  1. usch, tycker sånt där är så obehagligt

    SvaraRadera
  2. Ansiktscreme baserad på sperma? Finns det något seriöst bakom det? Är inte det bara varje killes våta dröm?

    SvaraRadera
  3. inanna: finns väl inget seriöst bakom skönhetsindustrin överhuvudtaget ;)

    SvaraRadera