18.2.10

beauty bootcamp

 © Johanna Storås, 
Copenhagen Fashion Week, Karen By Simonsen, A/W 2010

Att få vara skönhetsredaktör... Alla dessa mascaror, ögoncrèmer, torrschampoon, antiage-serum, glanssprayer, foundations, primers, nagellack, och lipplumpers som droppar ner på ditt skrivbord, gratis, veckovis. Sen är frågan, som i alla fall jag ställer mig, hur mycket mer man då egentligen bryr sig om innehållet än labeln, om effekten än hypen. Jag har då aldrig sett nån skönhetsredaktion, med undantag för tester av bästa-mascara-karaktär, som skrivit om  produkter som inte nått upp till vad de lovat - trots att det myllrar av dessa. Är det kanske särskilt svårt att vara objektiv som skönhetsjournalist?
Apropå goodiebags, eller gratisprover, eller pr-exemplar. Tanken med dem är väl att få chansen att testa och bilda sig en egen uppfattning om innehållet. Fast godiset kanske slutar komma om uppfattningen skulle bli någon annan än till exempel "ger lyster åt glåmig hy". 
Tänk om skönhetsstallet på säg brittiska Elle skulle sätta igång med att granska skönhetsinnehållet istället för att plagiera reklamkampanjerna. Bara för att vara lite ärligare, för sina läsare. Att skriva redaktionellt om att Creme De La Mer tar bort rynkor och ger en fastare hy, är som att påstå att Dior lanserade den lilla svarta eller att höga klackar ger kortare ben. 

En skönhetsredaktör är ju självklart en person som är expert på området och med ett ovanligt stort intresse för allt skönhetsrelaterat. I mina ögon är en expert på skönhet någon som liksom alla andra experter är extremt påläst. Hon kan sin skönhetshistoria, från bly till Smashbox Photo Finish. Hon förstår, inte minst hudens, hårets och naglarnas uppbyggnad, vet vad corneocyter och epidermis är, likaväl som hur man lägger en perfekt makeup. Hon är också väl insatt i det kemiska innehållet i kosmetika, och vet vad peptider, hyaluronsyra och retinol gör eller inte gör för huden. I och med det känner hon också till alla myter, som att elastin i en crème inte bidrar till hudens elasticitet, eller att mineralolja inte täpper igen porerna. Hon hänger inte bara med i de senaste produkttrenderna utan också i den senaste forskningen och de nyaste lagändringarna. Hon läser inte bara kosmetikabolagens vinststyrda studier utan även vetenskapliga studier. Hon går inte bara på lanseringspartyn och produktkampanjer utan även på forskningsseminarier. Hon kan inte bara rapportera utan också granska, hon informerar aldrig utan att åtminstone ifrågasätta.

Apropå det eller inget, så har jag startat en skönhetssajt en bit härifrån. Häng med --->4 kommentarer:

 1. kill my darlings? Död mina vänner? HAHAH. lär dig engelska? KillING my darlings.

  SvaraRadera
 2. Re: anonym.

  Engelska har jag inga större svårigheter med.

  "Kill" betyder alltid "döda","mörda" eller "mord", "Död" heter "death". Vilket betyder att "Död mina vänner", som är ett utrop, blir "Death my friends" på engelska.
  Min blogg heter "Kill my darlings", som är i futurum, och betyder ordagrant (jag ska/kommer att) "döda mina älsklingar" (en fras som är journalistisk för övrigt).
  Slutligen, "Killing my darlings" som du istället tyckte att det skulle va, är något man gör just nu, alltså presens, och blir på svenska "dödar mina älsklingar".

  SvaraRadera
 3. riktigt fin blogg!
  massa inspiration.

  SvaraRadera