17.8.09

notes from Copenhagen fashion week - day 1 (once again)

cph fashion week
© Johanna Storås

15:00 Minimarket
Min Malene Birger-bag från förra säsongen går upp i botten och nycklar, smink, anteckningsbok, cigg och cola (drycken) faller ut till allmän beskådan.
Minimarket öppnar modeveckan, 20 minuter försenat. Svensk tjej bredvid i klassiskt snittad klänning med böljande volanger, typ singoalla, lider under väntan. För ett ögonblick dåsar hon ihop, men rätar snabbt på ryggen för att inta elegant stylish pose igen.
Minimarkets geometriska kollektion är som Cartoon Network och engelsk konfekt i både färg och form.
Fattar inte de ridhjälmsliknande hattarna eller Dexter-aktiga solglasögonen, men älskar de höga platformsklackarna i godistoner, de "trasiga" dragkedjorna och böljande crepe- och silkesblusarna.


16:00 Ole Yde
Flera fladdrande solfjädrar i publiken. Värmeslag och inne på min 2a gin&tonic. Bredvid mig två utsända tjejer från Style.com. Snett mittemot väntar en stol på Covers chefred. Malene Malling.
Pillar lite i godispåsen, fiskar upp L'oreals Elnett hårspray, tråkigt lila nagellack och läpplack i skimmrande jordton. Bara 2a gången man är här men lika besviken på innehållet som om detta skulle vara vardagsmat. Ändå, nästa visning, nästa goodiebag som står fint och väntar framför stolen, och man är lika uppspelt och nyfiken som om man aldrig fått något.
Ole Ydes försenade modeller glider på höga klackar genom publik. 50-tals silhuetter, andalusiska volanger, böljande Hollywood silhuetter. Inspirationen i helhet ganska så kliché.
Fast ljudspåret är mäktigt. Klassisk musik först, sedan tunga basrester från ett technospår som sakta svävar in. Välfrisserade huvuden på första raden som diskret nickar med i takten. Det är så här det ska va.

18:00 CPH Vision Press show
Hamnar på 3e raden, allra längst in, precis intill jättelik högtalare. Åh andra sidan har jag felfritt läge att plåta modellerna innan de ens klivit ut på podiet. När showen börjar är basen från högtalaren så dov att det värker i hjärtsäcken. Cocktailglasen hoppar i takt ner på golvet och spiller söta rester Cosmopolitan över mina öppna skor.
Känner igen tjej med blond pudelafro från pressbussen förra året.
Sommarens trender, ett år framåt i tiden, passerar en och en. Stundtals sömnigt. Men mer om det sen...

21:00 Rützou
Lyckan är att få en egen stol med sitt namn skrivet på!
Även fast det är en sån dålig plats att det enda du ser är alla andra som applåderar.

Smuttade alldeles för länge på ett glas bubbel. Jäkligt trött på att vänta på försenade visningar. Varm och mosig i huvudet, seg i fötterna. Fast Rutzou var, och är, värd all väntan i världen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar